Wysłany: 2006-12-19, 20:16 Co i jak ? Czyli skąd się wzięła koszykówka i jak w nią grać
Reguły:
Na parkiecie grają dwie drużyny po 5 osób na dwa kosze, które są umieszczone na wysokości 3,05 metra. Punkty otrzymuje się za umieszczenie piłki w koszu:
1 punkt za udany rzut osobisty z linii rzutów osobistych
2 punkty za rzut z akcji wykonany z odległości mniejszej niż linia rzutów za trzy punkty
3 punkty za rzut zza linii rzutów za trzy punkty
Boisko ograniczone liniami bocznymi i końcowymi, przedzielone linią środkową.
W szkołach najczęściej się gra w Streetball...
Streetball to odmianą koszykówki, w którą gra się najczęściej na asfalcie, bruku, kostce lub też na sali. Streetball to rodzaj koszykówki, w której nie kładzie się nacisku na zasady, stosuje się tylko te elementarne. Nikt tu nie liczy czasu na wyprowadzenie akcji. Nie patrzy się na błędy. Streetball jest także bardziej siłowy, więc zdarza się więcej fauli, ale tylko te brutalne są wychwytywane przez innych graczy, gdyż rzadko się zdarza, by na boisku był sędzia. Gracze sami ustalają zasady gry i się ich trzymają. Mecze rozgrywane są na 2 lub 1 kosz. W streetballu nie zawsze gra się w drużynach 5-osobowych, zdarza się także grać w 3 lub 2-osobowych składach. Miejsce mają także pojedynki 1 kontra 1. Rzuty punktowane są tak jak w zwykłej koszykówce lub: 2 za rzut zza linii 6,25 m i 1 z innego miejsca boiska.
Niektórzy uważają streetball za coś niepotrzebnego, innawet za faul - jak na przykład head-pop (uderzenie piłką w czoło przeciwnika - oczywiście nie mocno i bezmyślnie, ale lekko i tak by poczuł się zdołowany oraz by zyskać jego szacunek i strach przed kolejnym ośmieszeniem).
Streetball to zabawa, esencja przyjemności. Ludzie oglądając w telewizji lub na stadionie mecze PLK i NBA widzą techniczną grę, natomiast "na ulicy" chcą oglądać lub też samodzielnie próbować rozmaitych efektownych tricków w normalnej koszykówce zabronionych. Dlatego też coraz bardziej rośnie popularność streetballa w naszym kraju. Coraz więcej osób bierze piłkę i gra. Każde szanujące się miasto organizuje turniej streetball'owe (które są pokazywane w telewizji.
Koszykówka uliczna jest postrzegana jako część kultury hip-hopowej. Często się zdarza, że zawodnikom do gry przygrywa rap. Wielu raperów gra w streetball, a koszykarze, zarówno ci z NBA, jak i z innych lig na całym świecie słuchają rapu. W streetball jest wiele innych regól innych niz w koszykówce czasmi sa one przeciwne zasada koszykówki np: Koszykarze nie moga dotykać nogą piłki a w streetball jest całkim na odwrót wiec namawiam wszystkich ludzi któzy maja na podwórku jeden kosz i troche miejsca rzeby zarazili innych i stworzyli osiedlowe drużynki !! Dlaczego streetball jest lepszy od koszykówki bo na wiekszosci blokowiskach jest jeden kosz i troche asfaltu ... wiec streetaball moga grac wszyscy i nie poterzebne sa do tego super warunki Do najpopularniejszych boisk w USA gdzie króluje streetball należą (tam też rodził się streetball):
_________________ Wo bist du jetzt ? Warum bist du nicht hier, bei mir ? =*
Ewa_kwiatuszek
Wiek: 14 Dołączyła: 20 Kwi 2007 Posty: 21 Skąd: ja się tu wzięłam?
Wysłany: 2007-04-25, 10:31
A ja nie lubię koszykówki, ot co!
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem, najważniejsze jest niewidoczne dla oczu..."
Ja lubie ogólnie wsyzstkie sporty i w miare wszystkie potrafie grać. Kosza oczywiście też lubie, nawet bardzo. Ale jestem zdania, jak ktos nie umie grać, to nie dziwie się że nie lubi ;)
_________________ Było minęło.. Jest jak jest, a co ma być to będzie ;)
Carpe diem ;)